Wolf |
|
|
|
Dołączył: 07 Mar 2006 |
Posty: 101 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7
|
Skąd: Rymanów Zdrój |
|
|
 |
 |
 |
|
luckyluke88 napisał: | to teraz o bułce 
bułka- odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki o masie od około 30 do 100 gramów. Czasem może być posypana makiem lub sezamem, może też zawierać w środku słodkie nadzienie.
 |
Ahahah nieźle, ja proponuje porozmawiać o bagietce, albo chlebie czosnkowym.
Bagietka - to popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości. Przeciętnie waży 250 g.
Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, a zwłaszcza Paryża. Wymyślona została przez piekarzy Napoleona, po to by ułatwić jej transport przez żołnierzy - długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni. |
|